Waarom dragen?


Minder huilen

Huid-op-huid contact is misschien wel net zo belangrijk als voeding. Vanuit de zwangerschap is jouw baby jouw hartslag gewend, logies dat ze rustig worden als ze gedragen worden. De oxytocine zorgt voor ontspanning en verlaagt stress, daardoor zie je klachten als krampjes en reflux verminderen. Je baby zit rechtop met de knietjes omhoog en fijn tegen jouw buik.

Ontwikkeling

Als jouw baby bijvoorbeeld in de box ligt, heeft je baby druk op het achterhoofd. Er kan dan een afgeplat hoofdje ontstaan. Met dragen komt er geen druk op het hoofd en heb je minder kans op een afgeplat hoofdje. 

Je baby maakt op een natuurlijke manier deel uit van jouw dagelijks leven. Zien, horen en rustig in slaap vallen. Je baby ziet de wereld vanuit een andere ooghoogte dan in de kinderwagen en leert daardoor sneller geluiden aan gebeurtenissen te verbinden. Wanneer jij niet ergens van schrikt zullen zij leren dat dit niet eng is.

Huid-op-huid contact

Baby’s hebben behoefte aan aanraking en vastgehouden worden. Het is zelfs een eerste levensbehoefte. De effecten van huid-op-huid (Kangaroo Mother Care) zijn uitvoerig onderzocht. Zo leidt het tot betere regulatie van ademhaling, hartslag, temperatuur en de glucosespiegel. 

Ook na het consult staat de deur altijd open om vragen te stellen, wat wij als erg prettig hebben ervaren. Hierna met veel plezier onze tweeling gedragen in een eenling draagzak en in de tweelingdraagzak.
tweeling dragen
Kim,
Moeder van l en R
Gedragen worden. Dit vond zij heel erg fijn, na een paar minuten viel ze vaak in slaap tijdens het wandelen.
Buiten dragen
Elsa, moeder van F

Dragen is niet alleen praktisch en gezellig. Een baby heeft nou eenmaal de behoefde om dichtbij zijn ouder te zijn. Dragen is een makkelijke manier om aan die behoefde te voldoen. Je geeft je baby en veilig gevoel, stimuleert de hechting en je baby kan makkelijk aangeven wanneer hij wil drinken. Met de hond of een ouder kind lopen wordt een stuk gemakkelijker.

<-Voordelen van dragen->

Ringsling Dragen

Onderzoek

  • Huid-op-huid contact is niet alleen goed voor de baby. Uit onderzoek blijkt onder andere dat moeders minder depressieve symptomen en stress ervaren wanneer ze meerdere uren per dag huid-op-huid contact met hun baby hebben. 1
  • Baby’s die in een draagzak/-doek gedragen werden, kregen langer borstvoeding. 2
  • Gehechtheid bij baby’s die gedragen worden zijn vaker veilig gehecht met hun ouders. 3
  • Door de houding in de drager, de benen gespreid en knieën hoger dan de billen, wordt een goede heupontwikkeling gestimuleerd en kun je mogelijk heupdysplasie voorkomen. 4


Hechting

Hechting bevordert de band tussen ouder en kind en zorgt voor een goed basis vertrouwen en een goede basis veiligheid. Hechting is belangrijk voor een goede relatie met ouders, maar ook voor later met andere mensen. Een kind dat een veilige hechting heeft zal later zelfvertrouwen hebben en makkelijker kunnen loslaten om de wereld te ontdekken. 

Praktisch

Je hebt je handen vrij en dus ben je mobieler. Het neemt minder ruimte in. Wanneer je in een flat woont zonder lift of in de stad en reis je veel met het openbaar vervoer, of je mag graag veel wandelen in het bos met de hond, dan zal het dragen van je baby gemakkelijker zijn dan een kinderwagen meenemen.

Beweging en veiligheid

Het evenwichtsgevoel en de spierkracht van je baby wordt bevordert doordat het zich steeds aanpast op jouw veranderde lichaamshouding. Fijne en grove motoriek worden bevordert.

Heel leuk een baby, maar anderen gaan al snel aan je baby zitten. Als jij je baby bij je draagt gebeurt dit niet zomaar en blijft je baby in zijn of haar persoonlijke veilige omgeving, zodat hij of zij rustig kan ontdekken.

Bevordert borstvoeding

Doordat je door huid-op-huid contact oxytocine aanmaakt, stimuleert dit de borstvoeding. Ook herken je als ouder sneller voedingssignalen van je baby. Dit geldt overigens ook voor fles gevoede baby’s. Als ouder zal je meer respons geven, daardoor leer je elkaar goed kennen en bevordert dit de vertrouwensband.

Wat is ergonomisch dragen?

Ondersteuning van knieholte tot knieholte

Rug ondersteuning, zonder druk

Ondersteuning tot in de nek

Kusjes hoogte

Gezicht van je baby kunnen zien

Kin van de borst

Hoofd wordt niet bedekt

Draagmanier

Face Forward

Je baby met het gezicht naar voren dragen.. Ik ben geen fan en leg je graag uit waarom. 

  • Je baby zit in een onnatuurlijke houding (de rug word hol i.p.v bol)
  • Snel teveel prikkels en je baby kan zich hiervoor niet afschermen (hoofd weg draaien)
  • Houding van de beentjes en heupjes, niet ergonomisch (beentjes hangen naar beneden)

Daarom kies ik er dan ook niet voor om deze dragers in mijn bezit te hebben.